Édes élvezetek

Gondolom egyértelmű, hogy a méz jótékony hatású. Attól függően, hogy akácméz vagy éppen napraforgóméz, még az ízélmény is változó, a szervezetre gyakorolt hatása pedig, mint ahogy említettem, elképesztő. Manapság viszont érdemes kicsit bizalmatlanul hozzáállni a bolti kínálathoz s háromszor megnézni mit is veszünk. Miért?

Az ún. ipari méz elkezdett hódítani, amely nemes egyszerűséggel meghamisítja a valódi mézet. Mivel a méztermelés folyamatából csak apró lépések automatizálhatóak, tehát szükség van az emberi munkára, illetve függ a termelés az adott növény virágzásától is, így korlátozott mennyiség termelhető csak éves szinten. Ebből kifolyólag, főleg Kínából, elkezdett az országunkba is beáramolni az ipari méz. Ennek két fajtája van, s mindkettő a nagymennyiségű kristálycukor felhasználására alapszik:
Az egyik az az, amikor „feletetik a méhekkel a hígított cukrot, így azok nem a virágok nektárjaiból készítenek valódi mézet, hanem kristálycukorból „ipari mézet”. Az ipari mézet elvileg csak a sütőipar használhatná fel a hatályos szabályok szerint, emberi fogyasztás céljából, valódi mézként forgalomba hozni nem szabad, hiszen az ipari méz természetesen híján van minden, az adott növényekre jellemző karakterisztikának, hatóanyagnak és tápanyagnak.”
„A „szirupozás” még profánabb módja a mézhamisításnak: a kristálycukrot vízben feloldják, majd felforralva megfelelő sűrűségű szirupot főznek belőle, amit egyszerűen hozzákevernek a valódi mézhez, arányaiban radikálisan lecsökkentve ezzel a benne található értékes tápanyagokat.”

Mindkét esetet, főleg a boltok polcai előtt állva elképesztően nehéz felismerni. Gyanakvásra adhat okot a méz ára, esetleg a fajtája jellemzőitől eltérő viselkedés, például a szín, sűrűség vagy a kristályosodás mértéke és milyenje. Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, ezt a forráslinken keresztül meg tudjátok tenni.

A Budaörsi Gazdakörnek fontos, hogy a méz is valódi legyen, igazi hamisíthatatlan termelőktől. A szombatonként megrendezett Gazdapiacon is találhattok igazi mézet, érdemes megtekinteni. Így az ügy fontosságából, és a fentiekben látható csalások elkerülése végett mi is bejártuk a várost az elmúlt évek során, hogy veletek is megkóstoltassuk az igazi mézédes élményt. Ezzel bízva abban, hogy ti is odafigyelőbbek lesztek a vásárlásaitok során és abban is, hogy a valódi termelők megélhetése is javul.
Inkább drágábban, de igazi mézet egyen mindenki, mintsem hasonló áron vagy éppen sokkal olcsóbban cukorszirupot.

Ha ismerősi/baráti körödben vannak, akik szeretik a mézet, kérlek hívd fel a figyelmét az ipari és a valós mézek közötti különbségekre s arra, hogy járjon nyitott szemmel a boltokban, vagy éppen a piacon.

 

Mert cselekedni kell s nem beszélni róla.

Forrás: Házipatika //