Diszkrimináció ellenes nap

A Gazdakör 2019. október 4-én 17 órától diszkrimináció ellenes napot rendez a Lévai utcai Közösségi Házban. Szimpátiát hirdetve Magyarország kisebbségeivel úgy, hogy bemutatja a köreikből származó kiemelkedő sikereket elért embereket, akik áldozatos munkájukkal épp olyan megbecsülést vívtak ki, mint bármelyik más társadalmi réteg.

A délután öt órakor kezdődő rendezvény meghívott vendégei: Sztojka Edina 2019-es év roma hőse valamint „Romano Glaszo”.

 

A rendezvény vendégeit svédasztal várja, hamisítatlan gazda ízekkel.

 

A Roma Sajtóközpont – Roma Press Center által 2015-ben alapított Aranypánt-díj az egyik legjelentősebb magyar civil díj, amit immár ötödik alkalommal adtak át az év hétköznapi roma hősének. 2019-ben az ötödik Aranypánt-díjat Sztojka Edina ápolónő nyerte Romák és nem romák minden évben soktucatnyi roma embert jelölnek a díjra, akik egyebek mellett szakmájukban (a péktől a kutatóorvosig igen széles a paletta) elismerést vívtak ki, roma identitással rendelkeznek és feddhetetlen életet élnek. A internetes szavazáson közel harmincezer voks érkezett, írja a Roma Sajtóközpont.  A Nemzetközi Roma Napon immár ötödik alkalommal adják át az Aranypánt-díjat.

Sztojka Edina ma a gyulai kórház hospice osztályán dolgozik, ő az, akit a haldoklók tanítottak meg élni. Ha kellett, napszámba ment, dinnyét árult, hogy jusson pénz továbbtanulásra. Tizenhat évesen szült, megesett, fiával együtt ültek az iskolapadban, s amikor kézbe foghatta a diplomáját, ő sem hitte el, hogy sikerült.
“Nővérke, maga a lelkével ápol” – ezt mondta neki egyszer egy néni az osztályon. Ő ott az ápolónő, aki segít. Az óvodában, az iskolában, az egyetemen, a továbbképzésen.

Szeretettel várják a gazdák a rendezvény iránt érdeklődőket.