Márton napi Libaságok a Gazdapiacon, Gazdakör módra

A Gazdapiac a Márton napi ünnepséget idén november 7-én rendezi meg a szokásos szombati piacnapon. A rendezvény 8-11ig tart, miközben sülni fog a finom libapecsenye, libamáj és libatepertő, amelyet kóstolásra kínálnak a gazdák.

A kulturális és gasztronómiai program célja hogy megismertesse mindenkivel a vidék ízeit, a liba finomságokat és az ehhez illő újbort is mely elmaradhatatlan kelléke a libapecsenyének.

 

De mit is ünnepelünk Márton napján? Évtizedek óta ezen a nevezetes napon, Márton napján szegény libákra szomorú vég jár, hiszen az ünnep kapcsán serpenyőben végződik sorsuk. De mi köze van Márton napjának a libákhoz? Erről szól az alábbi ismertető:

 

Szent Márton a Római Birodalom területén, Saváriában, a mai Szombathelyen született a Kr.. utáni 316-os vagy 317-es évben. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt négy évig egy gyakorló csapatnál szolgált, tizenkilenc évesen lett valódi katona.

A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus megjelent és elmondta, hogy a koldusnak adott köpenydarabbal őt mentette meg a hidegtől. Ennek az álomnak a hatására 339-ben meg keresztelkedett és egész életét az egyháznak szentelte. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy liba ólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

 

A népszokások Szt. Márton püspököt a liba torral hozzák összefüggésbe. Ilyenkor számos helyen vidám felvonulásokat tartanak, vásárokat rendeznek, ahonnan nem hiányozhat a libasült sem. A mulatozás közben csak kevesen gondolnak St.Márton püspökre, aki egész életében fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítve a keresztény hitre. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Munkáját haláláig kitartóan végezte, végül 397 november 8-án halt meg.

 

Szeretettel vár mindenkit november 7- én szombaton a szokásos piacnapon a nevezetes Márton napi libatorra a Gazdakör.