Látogatás Jani bácsinál a szőlőhegyen

A Gazdakör elhatározása szerint látogatást tesz mindazon gazdáknál, akik hétről hétre terményeiket árusítják a budaörsi Gazdapiacon A cél, hogy közvetlen környezetükben mutathassák be mindazt, amivel foglalkoznak, legyen az állattenyésztés, vagy mezőgazdasági növények termesztése. Budaörstől kb. 9 km-re Biatorbágy szőlőhegyén látogattuk meg elsőként Jani bácsit, aki a Gazdapiac őstermelőinek egyike.

Jani bácsi itt él egyedül. Mint mondja, neki az állatok sokat jelentenek és őt ezért elkerüli a magány. Mindig van tennivalója körülöttük, és a velük való foglalatoskodás kitölti napjait. Jani bácsi már nem egyszer díjat nyert kakasaival közöttük is a legszebbikkel a Pilisszentiváni Kakas Szépség versenyen. De ugyanolyan nagy sikert aratott Budaörsön, a Piacon megrendezett szárnyas állat szépségversenyen is.

Megérkezésünk után a baromfiudvarba mentünk, hogy megcsodáljuk a nagyon szép tyúk állományt, egyik szebb és egészségesebb, mint a másik. Közöttük is van nem egy különlegesség, de talán a legérdekesebb Brahma tyúk, ilyet keveset látni manapság.

Nekiláttunk a tyúkok és kakasok etetéséhez, hiszen ez mindig egy jó elfoglaltság és azt hiszem, sokunk gyerekkorát idézi fel. Aki gyerekkorában szerencsés volt és éltek vidéken rokonai annak sosem volt probléma hol eltölteni a nyári szünetet. A természet és az állatok szeretetét ott lehetett igazán megtanulni. De nemcsak az állatokkal, hanem a kis házhoz tartozó kerttel is foglalkozik. Megtermel magának minden zöldségfélét, amelyekből még jut a budaörsi gazdapiacra is. Sőt mint mondja ez a lehetőség számára nagyon jó, hiszen van egy kis jövedelme ezáltal.

A tyúkok etetése után benéztünk a disznó ólba is ahol három lógó hasú disznót tart szintén „hobby”-ból. Majd a keltetőgépeket mutatta meg nekünk büszkén mondva hogy ott kelnek ki a minőségi tojásokból a kiscsirkéi.

Hófehér tojást hozott mutatóba, büszkén hogy ez egy igazi „bio”tojás amit a piacon sokan keresnek és ha véletlenül nincs épp az nap ki autóznak  Jani bácsihoz a szőlőhegyre,a csoda tojásért.

Hamar elszaladt az idő így búcsút intettünk Jani bácsinak és tanyájának. Kellemes délelőtt volt számunkra, hiszen kiszabadultunk az igazi természetbe, egy olyan tanyasi környezetbe ahol szerencsére még egy kicsit megállt az idő.