Epernézőben Lajosmizsén

A Gazdakör elnökének Kisberk Balázsnak elhatározásából látogatást tettünk a Kósa családnál Lajosmizsén ahol hatalmas gazdaságukban Kósa Sándor és felesége Erzsike több mint harminc éve epertermeléssel foglalkozik.

Tíz hatalmas fóliasátorban nevelik az eperpalántákat, amelyek most még tele vannak virággal, de már látni a lassan kifehéredő epreket, ami jó jel, mert hamarosan kezdődik az érési folyamat.

Összesen tíz fóliasátorban nevelik az epreket mintegy 4000 m2-en. Három fajtát nevelnek így a Cléry, Joly és Ázsia adja évről évre a termést. Júniusban a már meglévő tövekről kacsokat szakítva azt gondosan előkészítve dugványozzák tápkockákba a palántákat, 35-40 C fokban tartják öt hat napig a sátorban őket, majd ezek után következik a szellőztetés.

Majd ezernyi görnyedéssel és hajlongással járó munkával palántázzák a tápkockában megerősödött hajtásokat, mígnem tele lesz a tíz fóliasátor, ha jól számoltam összesen négy sorban szépen rakva egymás után. A lajosmizsei homokos talaj az epernek kedvez, ezért a Kósa családon kívül még sok itt lakónak ad megélhetés a termesztése. Nehéz megélhetés ez, hiszen csak a szezon végén derül ki mennyire hozott hasznot a munkájuk és a bele fektetett tőke.

El kellene a segítség, de nehéz idén munkásokat találni, mert bizony ez a munka a fóliasátorban hatalmas páratartalom alatt még megterhelőbb, mint a szabad levegőn. Így aztán inkább saját magukra számíthatnak. Minden évben gondot okoz az eper megfelelő áron való értékesítése, hiszen a hazai epret a külföldről sokkal olcsóbban megvásárolt eper felvásárlási ára lenyomja. Ezért is több lábon állnak, ami azt jelenti, hogy az eper mellett, sárgadinnyével is foglalkoznak, hogy megélhetésük egész évben biztosítva legyen.

Hamar eltelt az idő. Így búcsút intettünk a gazdálkodó házaspárnak, jelezve hogy hamarosan, eperérés idején újból ellátogatunk hozzájuk.