Uniós oltalmat kapott a „Budaörsi Őszibarack”

Óriási sikerként könyvelheti el Budaörs és nem utolsó sorban a Gazdakör az Agrárminisztérium mai közleményét mi szerint az Európai Bizottság április 19-án oltalom alá vette a „Budaörsi őszibarack” elnevezést. Ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Mint köztudott a Gazdakör évek óta küzd ezért az elismerésért, hiszen a budaörsi őszibarack minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhetően nem kis szerénytelenséggel nevezhetjük úgy, hogy első az elsők között. Zamata, színe íze mind megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyekért most elnevezése megkapta a megtisztelő oltalmat.

Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettség vizsgálat és a kézi szedés során.

A Budaörsi őszibarack termőterületét sokan ismerjük, hiszen évtizedek óta az egyik legkeresettebb gyümölcsök egyike. Budaörs és környéke kedvező fekvésű, a lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

Nem kis büszkeséggel nyugtázta a Gazdakör az Agrárminisztérium hivatalos értesítését az Uniós döntésről.