Tavasz a Petneházy Méhészetben

Ezen a héten Kisberk Balázs a Gazdakör elnöke és munkatársai Petneházy Antal méhészt látogatták meg Albertirsán. A Petneházy méhészet összesen 150 méhcsaláddal foglalkozik. Többféle mézet állít elő és forgalmaz, melyeket a gazdapiacon vásárlók már jól ismernek, és szeretnek.

Utunk egy 400 hektáros gyümölcsösbe vezetett, amely kajszibarack, szilva, birs, és cseresznyefákkal van beültetve. Petneházy Antal ennek a gyümölcsösnek a felét bérli azért, hogy tavaszodván ide hozza ki a 150 méhcsaládját. Mint megtudtuk tavasszal a méhészek elsődleges feladata a virágzó fák beporzása, elsősorban azért, hogy a tél folyamán mesterségesen táplált méhek végre igazi táplálékhoz jussanak.

Ha kedvező az időjárás a méhek kirajzanak, ellepik a gyümölcsfákat és miközben jól laknak beporozzák a virágokat. Az időjárás tehát nagyon meghatározó mert hidegben a kirajzás nem lehetséges. A méhészeteknek fontos hogy termő gyümölcsösöket biztosítsanak a méhcsaládjaik számára, de ugyan akkor a gyümölcsösök tulajdonosainak is fontos, hogy a fákat a szorgos méhek beporozzák, a bő terméshozam érdekében.

A látogatás célja volt annak bemutatása hogyan rajzanak ki a méhek a kaptárból, hogyan lepik el a fák virágait, hogy a hosszú téli pihenő után jól lakhassanak a virágporból. A méhek közé azonban nem tanácsos védőfelszerelés nélkül bemerészkedni ezért Kisberk Balázs a Gazdakör elnöke és Petneházy Antal méhész védőfelszerelésbe öltöztek

Mint azt Petneházy Antal méhész elmondta a tavasz első fontos munkafázisa a méhek etetésével kezdődik. Az ő méhészetének fő bevételi forrása az akác, de sajnos idén az áprilisi fagyok az akácosban óriási kárt okoztak. Ez az egész országra kedvezőtlenül hatott így az ő méhészetére is. Az elmúlt tíz napban képtelennek tűnt a méhek kirajzása. Most azonban már reményt keltő a lassú hőmérséklet emelkedés, így hamarosan a méhek elvégezhetik a fák beporzását. Amíg ez nem történik meg a méhek bent vannak a kaptárban és etetésük a méhész feladata, hogy a fejlődési ütem ne törjön meg. De a természetes nektárhordást hosszú távon mesterségesen nem lehet pótolni ezért fontos a méhek mielőbbi kirajzása. Addig, míg 10 évvel ezelőtt a 400 hektáros területre 8-10 méhész hozta ki a méhcsaládjait, addig most két méhcsaládot tudnak biztosítani. Ez viszont azt jelenti, hogy a gyümölcsösök terméshozama is jelentősen gyengülni fog. A méhészeti ágazatban most egy mélyrepülés folyamata zajlik, mert sokan nem tudják bevállalni a plusz költségeket.

Mint azt tudjuk, a méhekre az emberiségnek nagy szüksége van. Úgy a szántóföldi növények – így a napraforgó vagy a repce esetében is – nagyon fontos a rovarbeporzás, ugyan úgy, mint a gyümölcsök beporzásánál is jelentős szerepük van. Ha a méh állományban nagyarányú pusztulás következne be ez drámaian hatnak magára az emberiségre is. Az elmúlt 10-15 évben a méhek immunitása rendkívül sérülékennyé vált, sok esetben a méhcsaládok tönkre mennek és elnéptelenednek.

A vadon beporzó méhek 60-70 %-a már el is tűnt, és különböző fajok tűnnek el évről évre. Ez oda vezet, hogy a beporzók eltűnnek és ez bizony ki fog hatni az emberiség élelmiszer ellátásának gyengüléséhez. Mint tudjuk a tápláléklánc egyik nagyon fontos láncszeme a méh és ezek eltűnése előrevetíti az emberiségre váró nem túlzottan kedvező jövőt.

Köszönjük a sok hasznos információt Petneházy Antal méhésznek.