Látogatás Monoron a Bódi családnál

Gazdalátogatás program következő állomására siettünk május 6-án reggel, Monorra a Bódi Családhoz. Bódi Attila és felesége Bódi Attiláné Marika már hosszú évek óta családi vállalkozásban vezetik a húsüzemüket.

Ebből élnek és ez a bevételi forrásuk. Bódi Attila fogadott bennünket a takaros házuk udvarán, itt élnek és itt van a húsüzemük is. Itt készítik az egyedi ízesítésű termékeiket, ezek között hurkát, kolbászt. Minden vidéki gazda, aki valaha is disznót vágott és készített hurkát, kolbászt, féltve őrzi, annak receptjének titkát. Hogy melyik tájegységben készült a hurka és a kolbász azt ízesítésükről könnyen felismerik a gyakorlott fogyasztók.

Termékeik a következők: parasztkolbász, vékony kolbász, a mangalica szalámi és szarvas szalámi, ami igencsak keresett termékük.

Üzemük talán egyik legfontosabb része a körfüstölő. Négy méter magas és ventilátorral felszerelt, ami azért szükséges, hogy a felesleges füstöt kivezesse a szabad térbe. Mint megtudtam akácfűrészpor füstjével füstölnek. A kolbászokat itt füstölik, majd szikkasztják, szárítják. Mint Bódi Attila elmondta nagyon fontos a megfelelő időjárás, hiszen, ha kellemes szeles az pontosan jót tesz a száradó kolbászoknak.

A Bódi házaspár általában hétvégén megy a vásárokba. Négy vasárnapon, így az első vasárnap Jászapátiban, második vasárnapon Dabason, harmadik vasárnapon Vácot és a negyedik vasárnapon Nagykőrösön, árusítják a keresett termékeiket.

 

A budaörsi Gazdapiacon igen csak kelendőek az áruik, ahol hosszú sor áll minden szombaton Bódi Marika standja előtt.

Az utóbbi lassan másfél

éve tartó járványhelyzet őket is megviselte, és mint Bódi gazda elmondta a mostani nyitás az utolsó perc az életben maradáshoz.

Jó magyar szokás szerint nem mehettünk el a nélkül, hogy helyet ne foglaljunk a Bódi házaspár szépen berendezett ebédlőjében, ahol a Marika máris terített és kóstoltatta a szalámit, kolbászt és e fajta finomságokat Hamar eltelt az idő így hát búcsút intettünk a kedves házaspárnak.

Köszönjük a ránk szánt időt és a finomságokat.