Kalászi Kovászda

A jó ötlet, ha megvalósul gyorsan megszületik az eredmény. Ez a gondolat fogalmazódott meg bennem a legutóbbi gazda látogatásunkkor Budakalászon, a Lauday házaspár kézműves sütödéjében, ahol a férj növénytermesztő mérnök a feleség pedig vendéglátó ipari végzettséget szerzett.

Nem is olyan régen még csak tejterméket árusítottak a Krisztina téri piacon, ahol nem volt pékáru. A vásárlók azonban ezt is keresték, így gyorsan megszületett az ötlet, hogy miért is ne süthetnének kenyeret és más péksüteményeket. Az ötletből tett lett és ma már teljes gőzzel sütik a különféle pék árukat a Kalászi Kovászdában.

S hogy miért Kovászda ez a sütöde? Azért mert itt csakis kovásszal készülnek a kenyerek élesztő és minden más adalékanyag nélkül. Ahogyan azt Lauday Balázs pékmester elmondta általában egy jó pék mindig gondoskodik arról, hogy legyen kovásza A kovász alapanyaga a liszt és a víz. Az anyakovásznak mindig készen kell lennie, amelyet életben tartanak, hiszen ez a lelke a kenyereknek és a különféle pékáruknak. A kis sütöde saját házuk hátsó frontján található, amely eredetileg sajtműhely volt. Majd megszerezték az engedélyeket a helyiség  átalakításához, a kenyérfélék sütéséhez. Nem volt egyszerű és könnyű a munka, hiszen a gépesítésre sokat kellett várni, de most már van 2 db. kenyérsütő kemence, ahol a kenyér és a bagett készül és ezenkívül egy nagy teljesítményű légkeverésű sütő, ahol a többi pékáru sül.

A kapacitásuk egyik része az a mennyiség, amire kereslet van a másik az ehhez szükséges áram adta lehetőségek. Sütödéjükben 3×40 amperes áramerősséggel dolgoznak.

Alaptermékeik: kovászos kenyerekből három félét sütnek. Ez a paraszt kenyér félbarna lisztből, a tönkölylisztből sütött magos tönköly kenyér és a fehér burgonyás kenyér.

Sokan nem hallottunk az ALAKOR elnevezésű lisztről, mely tulajdonképpen az ősbúzaliszt. Ebből sütötték eleink a kenyereket. De mivel kis terméshozamú ezt a faja búzát Magyarországon nemigen termesztették. De idők múlásával mégis újból felfedezték, mert rájöttek, hogy ennek a lisztnek alacsony a glutén tartalma. Ezt a terméket sokan keresik.

Megtudtam azt is, hogy az alapkenyérhez kenyérlisztet használnak a BL 80-as lisztből és ebbe belekerül egy kis teljes kiőrlésű liszt. Készítenek Graham kenyeret Graham lisztből amiben nincs korpa de  vannak benne egész búza szemek és így rusztikus lesz, majd készülnek a teljes kiőrlésű kenyerek. Készítenek vajas kiflit kovásszal élesztő nélküli és adalékmentes és a kovászos bagettet. Készítenek még édes tejszínes élesztős kalácsot, aminek van egy áfonyás változata is.

Négy piacon árusítanak: Krisztina tér, Bagi autós termelőpiac ide hetente két alkalommal és a csömöri piacra és Budaörsön, miden héten, szombaton.

S hogy mi a jó liszt titka? Erre legjobb példa a Tüskeszentpéteri liszt, melynek minden egyes tételét meg vizsgálnak, ami nem üti meg a szintet, azt nem használják fel. Sütödéjükben ezt az ellenőrzött fajta lisztet használják.

Röviden ez tehát a budakalászi Kovászda története. Sok ismerettel lettünk gazdagabban, majd elbúcsúztunk. Utunkon hazáig kísért bennünket a frissen sütött kenyér semmihez sem hasonlítható illata.