Kemence Pékség

Egy igencsak meleg napot választottunk arra, hogy ellátogassunk a Kemence pékségbe. Megérte a hosszas utazás Budapest bedugult útjain egészen a XVIII kerületig, ahol a pékség üzemel.

Egervári Erika várt bennünket, aki húsz éve vezeti a pékséget, oly annyira magáévá téve a szakma szeretetét, hogy mint mondja még álmában is a különböző péksütemények, édességek variációival foglalkozik, hogy másnapra újabb és újabb ötletekkel álljon elő. A Kemence Sütőipari kft. sikere a jó csapatmunkában van, hiszen nem elég csupán a szaktudás..fontos, hogy sajátjaként érezze mindenki azt amit csinál.

Ez meg is látszik a pékség gazdag és különleges kínálatán, hiszen számtalan terméket állítanak elő.

A Kemence sütőipari kft. 35 évvel ezelőtt családi vállalkozásként indult, amit a szülőktől a gyerekek Szabó Gábor és Balázs vettek át. A Pékségben kézműves termékeket gyártanak többféle módon: készre sütve, fagyasztva és frissen sütve. Mindezt zárt rendszerben siló és parma rendszerrel, és vízhűtővel.

Az itt készült termékeket vadkovászból készítik, amely hozzáadott élesztőt nem tartalmaz Ezenkívül kovászos és élesztővel készült termékek is sütnek.

A pékségben dogozók két műszakban dolgoznak, nappal a leveles tésztákat készítik, és a különleges termékeket, éjszaka pedig a kenyereket sütik.  S hogy mennyi idő alatt sül meg a kenyér, az a súlyától függ.  Például egy a 2 kg-os dunántúli kovászos másfél óráig sül. A vadkovászos félbarna kenyerükkel díjat is nyertek. Rozsliszttel dolgoznak, amelyet Németországból szereznek be. Hetente több tíz tonna lisztet dolgoznak fel.

A vadkovászuk nagyon értékes része a sütésnek. Már hat éves és „etetik”, hogy életben tartsák.

Ha túl sok a kovász leszárítják azért, hogy ha majd szükség lesz rá vízzel fel felélesztik. Leőrölni is szokták, és ezt többnyire eladják u.n. „morzsoltkának” például augusztus 20-án amikor is a Vártkert bazár alatt húzódó hosszú sétányon ők is felállítják sátrukat vagy a kecskelábas asztalukat. ahol a portékáikat árusítják. Hat saját mintaboltjuk van, amiből egyet a kispesti piacon hazafelé meg is látogattunk.

Bejártuk a sütöde minden szegletét, hozzá kell tennem, hogy mindannyian maszkban és védőöltözetben tettük ezt. Bekukkantottunk a hűtőbe ahol száz számra sorakoznak a hűtésre váró pogácsák, leveles sütemények.

Erika miközben végig kísért bennünket elmondta, hogy pályázat útján elnyert pénzből tovább gépesítették a sütödét, többek között új kemencékkel és mosogató géppel bővült a géppark.

 

A sütemények, torták egyedi receptekkel készülnek. S hogy a minőség mindig egyforma legyen receptgéppel dolgoznak, ami kiszámolja a kellő mennyiséget, munkalap alapján vételezi ki a kellő alapanyagot, majd nyilvántartja, hogy mennyi anyag fogyott a raktárból.

Hamarosan újabb helyiségekkel bővülnek, lesz zöldségmosó, töltelékfőző asztalok. Mint megtudtuk főzött fagylaltot készítenek.

 

Az épület aljában van a Mintabolt

Itt láttunk mindent mi szem szájnak ingere,Torták,. kókuszgolyók, somlói, linzer almás pite és különféle pékáruk, kenyerek, leveles áruk sokasága. Sokféle egészséges rágcsálni való, mint pl. a Bermuda háromszög elnevezésű sajt, vaj és szezámmag keverékéből készített isten i finomság, aminek nehéz lehet ellenállni.

Mint megtudtuk Erika itt oktatja a jövendő cukrászait és sütőipari dolgozóit. Vizsgáztat is egyben.

A Mintaboltban őrzik a díjaikat gyönyörű serlegek és oklevelek dicseik a szorgos és kitartó munkát és a minduntalan fejlesztést, a mi Erikát dicséri.

Kicsit megpihenve a főnöki szobában finom kávéval kínáltak bennünket, majd elbúcsúztunk Hazafelé még betértünk a kispesti piacon lévő Mintaboltjukba, ahol finom jeges joghurtot is megkóstoltuk, hogy nagy hőséget kibírjuk egészen Budaörsig.