Tudnivalók a sárgadinnyéről
Az idén is a már évek óta megszokottá vált jó szokásával a Gazdakör a nyár egyik legfinomabb gyümölcsét a sárgadinnyét kóstoltatta a budaörsi piacon.
De vajon tudatos vásárlók vagyunk-e? Tudjuk- e hogy mit miért vegyünk és fogyasszunk. Jelen esetben tudnunk kell, hogy honnan is származik a sárgadinnye, hol volt őshazája addig, amíg ide nem került a Kárpát-medence kellős közepébe?
Ki gondolná, hogy ez a finom gyümölcs ázsiai eredetű és egyben gyógynövény is. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A sárgadinnye a görög társánál kevésbé kedvelt, ám tápanyagtartalma jelentősebb.
Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat.
Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felöli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.
Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.
Ha most elvonatkoztatunk finom ízétől és csak egészségügyi szempontokat vizsgáljuk az alábbi érdekességeket tudhatjuk meg:
Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő zár gyulladásakor.
A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős.
A sárgadinnye hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere.
Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is.
Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.
Ameddig képesek vagyunk ellenállni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek, akkor tároljuk legalább 7-10°-os hőmérsékleten, így garantáltan eláll három vagy akár öt napig is ezt persze nagyban befolyásolja a gyümölcs érettségi szintje. Ha hűtőben tároljuk, figyeljünk arra, hogy más ételek könnyen átvehetik zamatos illatát.
Ennyit tudhattunk meg különböző forrásokból a sárgadinnyéről. Fogyasszunk hát belőle bőven, még sokáig tart a szezonja. Én már láttam befőttesüvegbe is elrakva szirupban egész tavaszig is eláll.