Mézes reggeli a XXII. kerületi Leányka utcai oviban

A Gazdakör elnöke Kisberk Balázs és Petneházy Antal méhész az óvoda vezetőségének meghívására mézes reggelivel kedveskedett a Leányka utcai óvodásoknak. Már kora reggel izgalommal várták a Budaörsről érkező vendégeket, hiszen ez nem mindennapi esemény egy óvodában. Különösen akkor nem, ha a reggelit szakmai bemutató is megelőzi.

Petneházy Antal méhész már több alkalommal bemutatta a méhészettel kapcsolatos szakmai tudományát most a Leányka utcai óvodában tette ezt. Először a kiscsoportosok jöttek a terembe, majd később a nagycsoportosok követték őket. Szépen fegyelmezetten leültek az alacsony padokra, kezükbe vették a reggeliző tálkájukat és nagy figyelemmel kísérték az előadást. Eredetileg vetítéssel egybekötött bemutatóra készült Petneházy Antal, de technikai okok miatt ez meghiúsult.

De szemléltető eszközöket is hozott magával: méhkast, füstölőt, a méhek által előállított lépes mézet, és a méhkast helyettesítőket, amelyeket a méhészkedéskor jól tudnak alkalmazni, ezért nem volt fennakadás a személtető eszközökkel.

Nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk felnőtteknek is nagyon érdekes és tanulságos volt Petneházy úr előadása. Nemcsak a méhek élettani fontosságáról hallottunk, hanem a méhészeti munkákról, amely ismertetést a gyerekek feszült figyelemmel kísértek. A nagycsoportosok közül már önálló véleményt is alkottak és véleményüket előadás közben közölték az előadóval, aki azonnal válaszolt a kérdésekre és a véleményekre is. Nagy érdeklődéssel tanulmányozták a szemléltető eszközöknek, amelyeket közelről is meg lehetett tekinteni.

Az előadás végeztével kezdődött a mézes reggeli. Az óvó nénik és a dadusok tálcákon kínálták a mézzel csurgatott kenyérkockákat, a gyerekeknek, akik közül egy sem akadt, aki nem szerette volna ezt a finom tápláló mézes kenyeret, sőt volt. aki többször is kért belőle.