Disznóvágás az Ürgehegyen

A szeles és bizony még hideg február utolsó vasárnapján 27-én a Gazdakör elnöke Kisberk Balázs és csapata elindult a biatorbágyi Ürgehegyre, hogy jelen legyen Jani bácsi portáján meghirdetett disznóvágáson.

Jani bácsi állományából egy fekete jó húsban lévő vietnámi fajtájú disznócska lett az áldozat és miután emberséges módon villanyárammal végeztek vele megkezdődött a hagyományos feldolgozás. A gyengébb idegzetűek megkímélése miatt nem részletezem a munkafolyamatokat, de úgy gondolom, hogy sokunknak a gyerekkorából még ismerős a kép mi módon történik a disznó feldolgozása. A mellékelt képek beszámolnak róla.

Nem kis munka a disznó feldolgozása. Miközben a férfiak ezzel foglalatoskodtak, addig az asszonyok vöröshagyma és fokhagyma pucolásba kezdtek, hogy a feldolgozásnál már ezzel ne legyen gond. Jani bácsi teletöltötte a pálinkás poharakat, hogy ebből az üdvözlőitalból kínáljon meg bennünket. Jól is esett, hiszen a szél és a hideg nem kímélt senkit sem. Később érkeztek vendégek is egy kislány és kisfiú a szüleivel voltak kíváncsiak a disznóvágásra, hiszen ilyen „csodát” a mai gyerekek nem igen láthatnak.

Dél körül már rotyogott a toroskáposzta az fazékban, és a tepertőnek való háj délutánra szép arany barnára sült. Hurka és kolbász is lett bőven.

Jól esett  disznótoros kora délutáni ebéd a résztvevőknek és Jani bácsi  megfáradt segítőinek is, akik szorgalommal vettek részt a nem kis munkában.