Legyél méhbarát, hozz létre méhlegelőt

Szombaton a szokásos piacnapon a Budaörsi Gazdakör a vásárlók között különféle tasakos virágmagokat oszt szét, azért, hogy ezekben a kora tavaszi hónapokban a kertjükben szórják szét a különféle virágmagokat. A cél: ahol csak lehet méhlegelő létrehozása.

Mindannyian tudjuk, hogy a méheknek és általában a méhalkatú rovaroknak igen nagy szerep jutott abban, hogy beporozzák a termesztett növényeket. Az Európai Unió kiemelt fontosságúnak tarja ezeket a hasznos rovarokat és védelmük érdekében intézkedéseket foganatosított meg. Korlátozta a különféle növény védőszerek alkalmazását és létrehozta a Natura 2000 területek hálózatát, amely rendkívül fontos az élőhelyek megőrzésében. Azonban ez kevésnek bizonyult és ezért indította el az Európai Bizottság a beporzókkal kapcsolatos intézkedéseket, hogy minél nagyobb virágos területet biztosítson ezeknek a számunkra nagyon hasznos rovaroknak.

Hazánkban és Európában a rovarmegporzás a jellemző. Méhek, darazsak, lepkék, legyek, hangyák és milyen különös, de még a szúnyogok is azok a rovarok, amelyek részt vesznek ebben a nagyon fontos feladatban.

2018 óta március tizedike a beporzók napja. Budaörsi Gazdakör felkarolva ezt a kezdeményezést és igazodva ehhez a naphoz, osztja szét a vásárlók között a virágmagokat tartalmazó tasakokat annak érdekében, hogy kertjeink, rétjeink minél virágosabbak legyenek, hogy a kis hasznos rovarok táplálékhoz jussanak.