Mézes reggelik Budaörs óvodáiban

Az idei év legelején folytatódott a Gazdakör immár hagyománnyá váló kezdeményezése, hogy a legkisebbekkel szerettesse meg a mézet.  A Mákszem óvodában volt az első mézes reggeli az idén, ahová a Gazdakör elnökét, Kisberk Balázst elkísérte Petneházy Antal méhész, aki szemléltető eszközökkel, és a méhek életét bemutató videó filmmel érkezett az óvodába, hogy a mézes vajas kenyerek mellé egy kis információt adjon a gyerekeknek a méhek életéről és ezen rovarok hasznosságáról. Ezen alkalommal a Budaörs TV munkatársai is jelen voltak és felvételt készítettek az előadásról és az érdeklődő gyerekekről.

A Mindszenthy Óvodában január 27-én jelent meg a Gazdakör elnöke és Petneházy Antal méhész, hogy az itt élő óvodásoknak is elhozzák a mézeket a reggelihez, hogy ők se maradjanak ki ebből finomságból.

Nemcsak a gyerekek, hanem a jelen lévő felnőttek is komoly odafigyeléssel nézték a méhek életéről szóló filmet. A gyerekek ebben az óvodában, is mint az előző Mákszem óvodában fegyelmezetten és nagy érdeklődéssel hallgatták Petneházy Antal méhész előadását. Nagy sikere volt a szemléltető eszközöknek, amelyeket az óvodások örömére ki is lehetett próbálni.

Előadást hallhattak arról, hogy hányféle mézfajtát ismerünk többek között a hárs, az akác, a vegyes virágok, a repce, a gesztenye virága. Sok más virágzó növény ad eleséget a szorgos méheknek, akik begyűjtik az éltető virágporokat, hogy később abból mézet készítsenek. Természetesen, elsősorban maguknak készítenék a mézet, hogy a népes méhcsaládjukat etessék, de az ember rájött a méz csodás hatására és ezért a méheket befogta, kaptárba terelte azért, hogy ebből a nemes ragacsos aranysárga nedűből saját számára is eltegyen. Ezeket a „tudományos dolgokat” a gyerekek is tudják, hiszen az óvón nénik meséltek már nekik ezekről a hasznos kis rovarokról. A méhek jelentősége tehát óriási, a megóvásuk létfontosságú. Nekik köszönhetünk minden harmadik falat ételt, hiszen az élelmiszer-növények, valamint a vadon élő növények 90%-a rovarok beporzásával szaporodik. A Greenpeace által nyilvánosságra hozott „Méhpusztulás – Az európai beporzó rovarokat és a mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tudományos összefoglalója bemutatta, hogy a méhpusztulásnak számos oka van, mint például a klímaváltozás, betegségek és élősködők terjedése, de a nagyüzemi mezőgazdaság és az általa használt vegyszerek is jelentős szerepet játszanak benne.

Mindemellett a nagyvárosok egyre nagyobb térhódításával, és a zöld területek drasztikus csökkenésével, egyre jobban visszaszorítjuk az életterüket. Ennek okán méhek sokszor nagyon nehezen találnak táplálékot, így nagymértékben fenyegeti őket a kimerültség, és a pusztulás. Sajnos az utóbbi 20 évben egyre nagyobb számban pusztulnak el a méhek világszerte, és a jelenség egyre csak erősödik. A Greenpeace kutatói szerint “ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket”.

A mézes reggelik nemcsak finomságot jelentenek a gyerekeknek, hanem ezen alkalmakkor hasznos ismeretekre is szert tesznek, hogy mire felnőnek sokféle tudásnak legyenek a birtokosai.

Köszönet a Gazdakörnek.